Viime aikoina on yön valvominen ollut aika vaikeaa. Hiljaisten öiden lisäksi syy löytyy Harwall-yhtiön tuotekehittelystä. Olen tähän asti juonut yön aikana yhden punaisen Fenixin ja sillä olen hyvin pärjännyt. Nyt keväällä kuitenkin Hartwall oli päättänyt siirtyä piristysjuomassaan luonnonmukaisiin aineksiin ja juoma oli muuttunut maultaan sen mukaiseksi. Luulin jo ostaneeni pilaantunutta juomaa, mutta Hartwallin asiakaspalvelussa kerrottiin sen johtuvan tuotekehittelyportaan uusista ideoista.

Yritin korvata Fenixin kilpailevan tuotantolaitoksen keltaisella virkistysjuomalla (olisikohan joku Hyvää päivää?), mutta sen piristävä vaikutus ei ollut riittävä. En ole aikaisemmin halunnut alkaa käyttää näitä ns. hard core -energiajuomia, kuten ED, Red Bull, Battery ym. mutta nyt ei kyllä sitten muu auttanut. Ostin vihreää EDiä ja valvominen oli huomattavasti helpompaa.

Itse asiassa tämä nimitys "energiajuoma" on täysin harhaanjohtava ja on ylipäätään hämmästyttävää, että Voimariinia tai kurkkujen käyryyttä neuroottisesti tarkkaillut EU sallii moisen nimityksen. Vääristelevän nimen takia esimerkiksi nuoret pojankossit kittaavat näitä litkuja pullokaupalla urheilun yhteydessä, kun he luulevat saavansa niistä energiaa urheilusuoritukseen - ja juomayhtiön osakkeenomistajan pankkitili kiittää. Näissä ns. energiajuomissa kun ei edes ole energiaa. Katsokaapa vaikka joskus pullon kyljestä ja vertailkaa:

                                  Energiaa/100 ml
       ED Green Light         35 KJ (8 kcal)
       Rasvaton maito       140 KJ (33 kcal)
       Koff III olut              160 KJ (40 kcal)
       Coca Cola              180 KJ (42 kcal)
       Rainbow Mustaherukka-karpalomehu 190 KJ (45 kcal)
       Mountain Dew         213 KJ (50 kcal)
       Kurko lonkero         230 KJ (55 kcal)
       Olvi tuplapukki-olut  283 KJ (68 kcal)
       Dexal Energy-Gel    370 KJ (90 kcal)

Ihan tavallisessa kokiksessakin on siis jo yli viisinkertaisesti energiaa EDiin verrattuna. Juomia pitäisikin pikemminkin nimittää "piristys-", "väsymisenesto-" tai "valvomisjuomiksi".

Tähän olisi tarjolla vielä yksi pilkku, mutta otan sen viilattavaksi vain jos joku lukijoista hoksaa siihen tarttua. Silmänisku