Ajatusta tähän taksikuskihommaan ryhtymisestä oli tukemassa pari blogia, joita kävin aina silloin tällöin lukemassa. Odysseus ja Elämää ratin takana. On myös muita taksiblogeja, mutta nämä kiinnostivat eniten siksi, että ne kertovat nimenomaan pääkaupunkiseudun taksimaailmasta.

On myös sellainen taksiblogi kuin the taxis take you where you wanna go, joka on kirjoitettu asiakkaan näkökulmasta. Toivon salaa, ettei tuo kirjoittaja osuisi kyytiini ainakaan vielä lähiaikoina, kun vielä ikään kuin opettelen tätä hommaa. :) Hänen blogiaan ei voi kommentoida, mikä kerran harmitti minua suunnattomasti. Yritin kaikilla tuntemillani keinolla päästä kirjoittamaan kommenttia, mutta ei millään. Kyse oli tästä kirjoituksesta, ja ehkä kaiken voisi kohdentaa vielä lauseeseen: "Mitä mahtaisi tapahtua, jos kieltäytyisin ottamasta tupakkaista taksia?"

Olisin kommentoinut, että asiakkaalla on oikeus olla menemättä taksiin, joka haisee tupakalle. Tupakalta haiseva taksihan pitäisi käytännössä olla mahdoton, koska taksissa ei saa polttaa. Käytäntöhän näyttää kuitenkin olevan toinen. En tiedä, että hirtetäänkö minut kravatistani taksitolppaan, kun kerron tämän, mutta asiakkaallahan on oikeus olla hyväksymättä taksia, joka haisee tupakalle. Jos on vaikka tehnyt ennakkotilauksen ja taksi haisee tupakalle, voi vaatia kuskia tilaamaan toisen auton. Ja kuskin täytyy tämä tehdä. Ei tarvitse maksaa lähtömaksua, ei tarvitse maksaa ennakkomaksua, ja kaiken lisäksi voi asiasta ilmoittaa vaikkapa taksitarkastajalle. Auton numeronhan näkee siitä katolla olevasta kuupasta.

Itse henkilökohtaisesti en millään ymmärrä sitä, miksi on niin vaikeaa olla polttamatta siellä autossa - ja tajuta sitä miksei siellä saa polttaa. Se on kai vähän sama kuin se koirien paskannuttaminen pitkin maita ja mantuja. Jos asiakkaat reagoisivat siihen joka kerta, ehkä homma menisi pikkuhiljaa perille. Varsinkin kun tupakoimaton haistaa sen tupakan heti jo yhdestä hajumolekyylistä /1000 m³.

Olisi muuten by the way mielenkiintoista tehdä tilastoa, että kuinka monta prosenttia taksikuskeista polttaa. Osuus on nimittäin todella suuri. Varmaan ainakin 90% Minä olin kurssillani ilmeisesti ainoa, joka ei polttanut. Joku käyttäytymistieteiden tutkija voisi myös tehdä tutkimuksen siitä, onko tupakoinnilla ja kiinnostuksella taksin ajamiseen joku yhteys.