Tästä piti kirjoittamani jo aiemmin, mutta pääsi unohtumaan. Meillä vara-autona olevassa Volvossa on nimittäin sellainen jännä juttu, että kuljettajan puolen turvavyöklipsi on jumissa.

Volvo on ilmeisesti yksi niistä autoista, joista ei saada kytkettyä pois kuljettajan turvavyöttömyyssireeniä/varoitusvaloa, ja koska taksissa kuljettajan täytyy käyttää turvavyötä vain yksin ajaessa ja koululaiskyydeissä, on tämä ongelma ratkaistu niin, että autossa on ylimääräinen turvavyöklipsi, jonka voi tunkea siihen kiinnityskoloseen, jottei valot vilku ja summerit huuda, vaikkei turvavyö olekaan päällä. No, Volvossapa siis tämä lisäklipsi on jumittunut sinne koloseen, eikä sitä saa irti. Tai eihän se tietenkään olisi jumissa, jos sen saisi irti, ja jumissa tarkoittaa juuri sitä, ettei irtoa, joten oli kyllä ihan turha mainita. Toisaalta ihan mukavaa, että jos sinne jonkun piti jumittua, niin se on sitten se irtoklipsi. Olisi ollut jokseenkin noloa huutaa sieltä autosta asiakkaalle, että "kyl mää tulisin aukkasemaan sen oven, mut ku mää ole tiäräksä jumittunu tähä turvavyäremelii kiini!"

Jotkut kuskit ovat kovasti sitä mieltä, että se, ettei kuskin tarvitse pitää sitä turvavyötä, on hyvä juttu. Sitä kuulemma ei ehdi irroittelemaan ja suljeskelemaan sitä vyötä joka välissä kun pitää rampata ulos ja sisään. Kukkua, sanon minä! Ei se mitään taikurin sormiakrobatiaa se turvavyöhomma vaadi (paitsi tietysti siinä Volvossa pitäisi olla kahlekuningas). Sitä paitsi, kun asiakas näkee sen kuskin laittavan turvavyön, hänkin laittaa sen todennäköisemmin. Taksissahan on asiakkaalla turvavyöpakko, mutta kuskin vastuulla ovat ainoastaan ilman aikuista matkustavat alle 15-vuotiaat.

Volvossa kun siis oli tämä mainitsemani ongelma, ja kun minä kaikesta huolimatta halusin käyttää turvavyötä, ei minulla ollut muuta mahdollisuutta kuin tunkea se turvavyön klipsi siihen pelkääjän puolen koloseen. Jos etupenkille tuli joku, olin pakotettu olemaan ilman.

Pari muutakin lakiasiaa voisin mainita tässä:

- Julkisessa kulkuneuvossa on alkoholin nauttiminen kielletty
- 1.1.2008 todellakin muuttui sitten se laki siitä ylikuormasta. Auton rekisteriotteeseen merkittyä paikkalukua ei saa ylittää tilapäisestikään. Tästä tullaan sitten tappelemaan siellä tolpilla ja asiakkaiden kanssa ihan varmasti. Täytyy vain toivoa, että suomalainen oppisi pikku hiljaa mainitsemaan taksia tilatessaan jos väkeä on enemmän kuin yhden taksin verran JA ennen kaikkea ymmärtämään sen, ettei se taksikuski ilkeyttään niitä lakeja noudata. Suomalaiselle humalassa olevalle miehelle kuin juuri tällaiset asiat voivat olla niitä ylitsepääsemättömiä vuoria.

BTW: Uudenvuoden yönä tuli tilaus noin puoli kahdentoista aikaan, jossa oli odottamassa viiden hengen ryhmä. Kysyivät kyllä ihan asiallisesti ja vähän huolissaan, että voinko ottaa heidät kaikki kyytiin. Kerroin, että onneksensa meillä on tässä vielä puoli tuntia aikaa ajella ylikuormalla. Laki kun muuttuu puolilta öin. Onneksi perille päästiin ennen vuoden vaihtumista, eikä kenenkään tarvinnut hypätä ulos kesken matkan! =)