Ahh, kaikki on taas ennallaan! Lauantai oli taas vanha kunnon meininkipäivä alusta loppuun. Tällaisia oli viimeksi ennen joulua. Piiitkästä aika tuli taas hurruuteltua siellä Esbolandiassakin. En ollut ajanut Länsiväylää varmaan kuin milloinkahan viimeksi? En ainakaan yli puoleentoista kuukauteen.

Kaksi asiaa jäi harmittamaan: Se, että väsytti liikaa, jotta olisin jaksanut lähteä baanalle jo klo 16. Oikeasti vuoroni olisi alkanut kuudelta, mutta olin vähän suunnitellut aloittavani aikaisemmin. Sen sijaan otin parin tunnin torkut. Toinen on se, että vuoro piti lopettaa puoli kuudeksi, kun seuraavalla kuskilla alkoi vuoro. Oli kuin olisi joutunut lähtemään hyvistä bileistä kesken pois. Olisin hyvin voinut ajella ainakin kuuteen tai niin kauan kuin kyytejä olisi riittänyt. Pari tuntia lisää ajelua joko etu- tai takapäähän vuoroa, niin kassa olisi ollut lähes uudenvuoden aaton tasoa.

1298204.jpg

Päivän huono uutinen oli tietysti Katajanokalla tapahtunut taksiryöstö. Normaalisti ongelmatapauksista tulee datalle ilmoitus tyyliin: "Auto n lähettää hätää x-kadulla", mutta nyt kuljettaja ei ollut ehtinyt ilmeisesti painaa hälytysnappulaa, vaan hän oli ilmeisesti soittanut suoraan taksikeskukseen tai hätänumeroon tai molempiin. Datalle tuli viesti 21:30 "Auto n Katajanokalla Katajanokanrannalla päädyssä, ehtiikö kukaan käydä katsomassa onko kaikki ok?"

Tilannetta saattoi seurata datalle tulevista viesteistä:

"21:33 Katajanokanrannalle auton n luokse on saatu auto katsomaan tilannetta!"

"21:34 Katajanokanrannalla on poliisit ja ambulanssi jo paikalla!"
(Tässä vaiheessa tajusi, että tilanne on vakavampi kuin tavallisesti hätäilmoituksissa)

"21:40 Katajanokalla poliisi sulkenut liikenteen toistaiseksi."

"21:46 Jos näet Katajanokan alueella tumman miehen, mahdollisesti venäläinen, pieni parta, tummat vaatteet, putkikassi ja mies on verissään yht. poliisin hätäkeskukseen!"

"22:49 Katajanokan tilanne selkeytynyt, henkilö jota poliisi etsi on saatu kiinni!"
(Radio Nova uutisoi yhdeltätoista puukottajan olevan vielä haussa - aijai, miten hidasta uutisointia!)

"23:12 Katajanokan tilanne ohi ja puukottaja saatu kiinni!"

Venäläinen ryöstäjä oli ajeluttanut taksia ensin Vantaalle ja sieltä takaisin Katajanokalle. Kuski oli pyytänyt vain hetkeä ennen puukotusta paikalle tulkkausapua.

Sinänsä hyvä, että tämä tapahtui Katajanokalla joka on varsinainen pussinperä, sillä poliisi oli paikalla niin nopeasti, että Skatta ehdittiin sulkea, eikä sieltä päässyt pois kuin uimalla. Siellä sitten puukottaja oli kuin pussissa odottamassa löytäjäänsä, joka tällä kertaa oli ystävällismielinen poliisikoira, joka tiesi mitä tällaisille tyypeille pitää tehdä ja tarrasi kiinni. Lainaus "Superrengin" kirjoituksesta taksifoorumilla: "Ps. toivottavasti se poliisikoira puri s****nan kovaa sitä ryssää".

Aina joku kysyy, että eikö taksin ajaminen yöllä pelota. No ei se pelota, ainakaan vielä, kun ei ole omalle kohdalle mitään sattunut. Eikä sitä kuitenkaan osaa omalle kohdalle ajatella ennen kuin sattuu. Pelkästään Helsingissä takseja on noin 1500 ja vain muutama ryöstetään vuosittain. Toisaalta sekä tämä ryöstö, että se muutama kuukausi takaperin ollut ampumisvälikohtaus, jossa taksikuskikin joutui tulilinjalle, sattuivat minun ajovuoron aikana.

Uutisissa sanottiin, että korttimaksujen yleistyttyä takseissa olevat rahasummat ovat nykyään niin pieniä, etteivät ne kiinnosta suomalaisia ryöstäjiä. Asialla ovatkin usein ulkomaalaiset, jotka eivät tätä tiedä, huumepöllyiset, jotka eivät tajua tätä tai romanit, jotka... no, mitäpä siihen sanoisi? Kaipa sitten haluavat päästä ajamaan Mersuilla, koska niissä tapauksissa jotka olen kuullut, he ovat vieneet auton ja päässeet sillä keskimäärin läheiseen ojaan. Toinen autoista, joilla syksyllä taksiurani aloitin, oli kertaalleen ryöstetty. Kaksi romania oli puukolla uhaten käskeneet kuljettajan luopumaan autosta ja lähteneet sitten kokeilemaan chaufforin hommaa. Poliisi oli pysäyttänyt miehet jo parin sadan metrin ajon jälkeen, mutta auto oli joutunut jäämään poliisilaitokselle lähes koko yöksi, koska sitä piti käydä kaiken maailman pommikoirien haistelemassa varmuuden vuoksi.

Että jos hakemalla haetaan taksimiehen työn huonoja puolia, niin onhan se vähän outoa, että joku haluaa tehdä hommaa, jossa juopuneet v***uilevat ja haistattelevat kun joku suostuu kuskaamaan heitä aamuyöllä koteihinsa  ja kaupan päälle ryöstetään ja puukotellaan.