Noin muutaman vuoden alle kolmekymppinen nainen oli ollut Tapiolassa työhaastattelussa ja matkasi kyydissäni Kamppiin. Koska ruuhka oli mitä oli, matelimme hitaasti kohti keskustaa ja juttelimme siinä niitä näitä. Nainen jutusteli huomanneensa, että jokaisella taksikuskilla on joku erikoisala, josta hän tietää kaiken. Tyttö arveli tämän liittyvän kuskin opiskelualaan tai harrastuksiin. Omasta puolestani kyllä kiellän, että minulla olisi joku erikoisala - ei, minä tiedän kaikesta kaiken!!!!

1686153.jpg

Koska muut eivät sitä ilman rahalahjaa tee, minun täytyy itse kehua itseäni! 1686154.jpg

Jonkun tietyn ihmisyksilön aivot voivat olla sattuman oikusta rakentuneet sellaisiksi, että sen poimuihin varastoituu kummallisia ja yleisen elämän kannalta merkityksettömiä yksityiskohtia. Ja kun tarpeeksi kauan ja sitkeästi elää, koittaa sattumalta kiitävän ohimenevä hetki, jolloin tuuli uinahtaa. On hetki, jolloin juuri tuota aivopoimuun tarttunutta yksityiskohtaa kysytään. Kun tällaisella oikealla hetkellä onnistuu pulpauttamaan tuon vuosia merkityksettömältä tuntuneen ja aivoissa hautuneen tiedonmurusen suustaan ulos, saa itsensä vaikuttamaan huimalta tietäjältä. Siitä tulee helposti vaikutelma, että "jos tuo tietää tällaisen asian, niin täytyyhän sen tietää kaikki asiat sen ympäriltäkin".

Sattui taas nimittäin niin, että... Kyydissäni oli täysi lasti, edessä vanhempi mies, jotain viisikymppinen ja takana kolme ehkä kolmekymppistä miestä. Takapenkkiläiset keskustelivat jääkiekosta. En tarkemmin seurannut keskustelua - se oli alkanut jo ennen autoon nousua. Se koski kuitenkin jotain ensimmäistä ruotsalaisvahvistusta Suomessa tai Jokereissa. Etupenkkiläinenkään ei seurannut keskustelua aivan täysillä, sillä kesken keskustelun:

Takapenkkiläiset: ... se oli aivan v***n huono!
Etupenkkiläinen: Ai Phil Verchota?
Takapenkkiläiset: Mikä v***n vilverkota? Me puhutaan täällä ruotsalaisesta ja tuo tarjoaa jotain puolalaista. Hah hah!
Etupenkkiläinen: Ei kun Phil Verchota. No kuka oli Phil Verchota?
Takapenkkiläinen: ???
Takapenkkiläinen: Ei mitään havaintoa.
Takapenkkiläinen: Varmaan joku Hifkiläinen?
Takapenkkiläiset: Hahaha!
Minä: Eikös se ollut se tyyppi, joka voitti USA:n joukkueessa jääkiekon olympiakultaa Lake Placidissa 1980 ja tuli sitten vuodeksi Jokereihin pelaamaan?
Etupenkkiläinen: Kyllä!
Takapenkkiläinen: - - -
Takapenkkiläinen: - - -
Takapenkkiläinen: Voi v***u!! Ja me muka ollaan olevinaan muka jotain jääkiekkotietäjiä!

Varmaan luulivat, että tässä meillä on taksimies, joka osaa jääkiekkotilastot kuin omat taskunsa: "Mikäs täällä on? Mitä hemmettiä? Kato, mulla on sammakko taskussa!"