Olen kyllä melkolailla samaa mieltä Maanmatosen kanssa:

Kaivokadulle tulee autoilijoiden nopeuksia mittaava kameravalvonta, koska punaisia päin juoksevat jalankulkijat tuppaavat jäämään siellä autojen alle. On jotenkin nurinkurista ja toisaalta suomalaisten päättäjien logiikan mukaista kytätä autoilijoita eikä suinkaan niitä jalankulkijoita. On toisaalta ymmärrettävää, että jalankulkijahan siinä jää auton alle, eikä suinkaan auto jalankulkijan, vaikka autoilija olisikin se lainmukaisesti liikkuva.

Jalankulkijoiden törppöily kun on lainlaatijan erityissuojeluksessa, oli kyse sitten tien yli juoksentelusta, autojen uhmaamisesta ilman heijastinta tai pyöräilijöiden riesana ympäri kevyen liikenteen väyliä hortoilusta. Vähiten tolkkua on nimittäin varsinkin niiden jalankulkijoiden liikennekäyttäytymisessä, jotka eivät itse liiku autolla tai edes fillarilla. On esimerkiksi äärimmäisen vaikeaa ymmärtää sitä, että Suomessa on oikeanpuoleinen liikenne - myös kevyen liikenteen väylillä. Jalankulkija ei kulje vasemmassa reunassa kuin ainoastaan tiellä liikkuessaan.

Mutta jalankulkijaahan voidaan pitää symbolisena nykykasvattajan lapsena: kaikki jalankulkijan kohtaamat ongelmat ovat muiden vikoja.

Olen kovasti sitä mieltä, että heijastimen käyttö pitäisi laissa säätää pakolliseksi pimeän ja hämärän aikaan liikkuville jalankulkijoille. Ei siksi, että tämä saisi ihmiset tekemään jotain oman turvallisuutensa eteen, vaan tällöin mustiin pukeutuneen ja näkymättömän jalankulkijan päälle ajanut autoilija ei olisi ihan niin syyllinen. Jalankulkijat eivät nimittäin älyä sitä, että ilman heijastinta se jalankulkija ei erotu edes katuvaloalueella, varsinkaan jos on yhtään märkä sää. Ei yhtään. Pari kertaa olen ihan onnenkantamoisella jäänyt osumatta jalankulkijaan. Kyllä sieltä sitten perään huudellaan ja keskisormea heilutellaan, mutta minkäs teet, jos toinen haluaa kuurupiiloa liikenteessä leikkiä.

Ja kaiken lisäksi: Kun sille jalankulkijalle yrittää antaa tietä suojatiellä, se ei kävele, vaan toljottaa.

Näet jalankulkijan seisovan suojatien äärellä. Hidastat jo sadan metrin päässä, jotta jalankulkija ehtisi ylittää tien eikä sinun tarvitsisi pysäyttää autoa. Jalankulkija vain toljottaa. Hidastat lisää - jalankulkija toljottaa. Hidastat lisää ja huidot kädellä - jalankulkija toljottaa. Hidastat lisää, huidot kädellä ja välkytät valoja - jalankulkija toljottaa. Pysähdyt, huidot kädellä, välkytät valoja, kuuntelet radiosta uutiset, tanssit ripaskaa, luet Paasilinnan Le liévre de Vatanen sanakirjan kanssa, levität punaisen maton suojatielle, sammutat auton ja käyt pyytämässä, voisiko jalankulkija ystävällisesti jo ylittää tien, jotta matka voisi joutua. Jalankulkija ylittää tien. Mielessäsi kiroat, että kaikki olisivat päässeet päämääräänsä nopeammin, jos olisit vain ajanut hidastamatta suojatien ohi.

Also sprach Zarathustra.