Mietin tuossa, että mitähän setelille tapahtuu, kun sen vie pankkiin? Meinaan siis sitä, että kun pankista tai automaatista rahaa nostaessa saa aina uusia sileitä seteleitä, niin pistetäänköhän pankkiin viedyt setelit Suomen Pankin roskakoriin ja korvataan uusilla? Vai mihinkä ne vanhat joutuvat, kun ei niitä asiakkaille mielestäni takaisin jaeta?

Tämä liittyy siihen, että syötän taksikassassa pyörineet setelit nettisivulle nimeltä EuroBillTracker. Sivuston idea on siinä, että sinne syötetään setelin numerot, ja jos joku toinen on jo jossain elämänsä vaiheessa syöttänyt saman setelin, näet sivulta, että missä ja milloin. Tai jos joku syöttää joskus tulevaisuudessa saman setelin, niin näet sitten senkin. Näin pääsee näkemään, että miten seteli on maailmalla kiertänyt.

Kaikkien käyttäjien kesken osumia on päivittäin noin pari sataa. Yksittäisistä käyttäjistä aktiivisimmilla osumia saattaa olla yhteensä jopa yli 7000. Pisimmät saman setelin saamat osumaketjut ovat tällä hetkellä viiden osuman mittaisia ja maasta toiseen siirtyneissä seteleistä on sellaisia, jotka on merkattu kolmessa eri maassa.

Minulla ei ole vasta kuin kaksi osumaa. Toinen seteleistäni bongattiin Hakaniemen metron Ärrällä noin kuukausi merkintäni jälkeen ja toinen oli ollut Turussa kolme kuukautta ennen merkkaamistani.

Pankkihomman mietintä johtui sitten siitä, että koska osa taksiseteleistäni menee tilitykseen ja sen mukana todennäköisesti pankkiin, niin poistuuko merkkaamani seteli liikenteestä lopullisesti, eikä sen voi sitten olettaa enää ilmestyvän?