Perjantain viimeinen kyyti oli hitusen verran erilainen: kuusikymppinen nainen kysyi tolpalla, että saako hän istua eteen. Lupasin. Edellisen auton kuljettaja oli kuulemma sanonut, että "etupenkki on rikki" ja ajanut tiehensä.

Tässä hommassa saa kyllä kuulla niin kummallisia tapauksia erilaisista taksinkuljettajasta, että olen alkanut miettiä, että onkohan se sittenkään ihan älykästä mainita ajavansa taksia – ainakaan ventovieraille. Ajattelevat heti, että "omituinen, neuroottinen ja pakkomielteinen heebo", enkä haluaisi, että ihmiset tajuavat sen ennen kuin vasta tutustuttuaan!

Mutta tämä nainen siis halusi rupatella matkan aikana niitä näitä (ajettiin kuitenkin Vantaan pohjoisosiin) ja hänen mielestään se oli miellyttävämpää, kun ei tarvitse takapenkiltä yrittää kurotella ja huudella.

Siihen liittyen: tämä juttu oli sattuneesta syystä minusta hauska: tiedättekö ketkä istuvat taksin etupenkille? No maalaiset! Näin kerrottiin taksikurssilla. Ja se on kyllä monesti ihan totta! Ainakin päivävuoroissa. Öisin eteen kyllä istuvat muutkin, mutta päivävuoroja ajaessa oli hauska nähdä, miten hyvin tämä piti paikkansa. Kerrankin rautatieaseman tolpalla pidin kohteliaasti takaovea auki, kun mies heitti sinne laukkunsa ja kipusi itse etupenkille. Oli muistaakseni Lieksasta.

Tämä etupenkkihomma johtuu siitä, että maalla kuski ja asiakas ovat monesti tuttuja ja vaihtavat siinä sitten samalla kuulumisiaan, tai ehkä maalla ollaan muutenkin sitten vähän mutkattomampia ja ehkä sosiaalisempiakin.

Ennen kuin kaikki maalaiset tulevat vetämään mua turpiin, kerron, että se miksi tällä asialla voin näin häpeilemättömästi retostella on se, että olen itsekin maalta – ja ennen kuin kuulin tästä etupenkkihommasta, istuin itse aina taksin etupenkille! Minusta se yksin matkustaessa vaan oli niin luontevaa. Takapenkille meno tuntui vähän ylimieliseltä tai leuhottamiselta.

Mutta toki nyt näin valistuneena taksikansalaisena menen jatkossa sinne takapenkille.

Mutta ehkä samasta syystä minua ei niin häiritse, jos joku tulee kyytiin etupenkille. Kunhan ei ole niin kännissä, että kaatuu mutkissa aina kuljettajan syliin.