Eilinen MOT-ohjelma toi taas esille ah, niin yleisiä ja kummallisen vääriä mielikuvia taksimaailmasta. Kartelleihin ja Tampereen härveleiden toimivuuteen en ota kantaa, mutta  se, että Helsingin yöjonot johtuisivat siitä, etteivät asiakkaat saa tietää kulman takana olevasta vapaasta autosta sen takia, että ajovuorolista estää, on kyllä korkeimman luokan puppua. Oikein skeidaa helsingiksi sanottuna. Oikea selitys yksinkertaisuudessaan on tämä: illalla Helsingin keskustaan tulee busseilla, metrolla ja junilla… mitä? 10000? 15000? 20000? ihmistä riekkumaan ravintoloihin. Julkinen liikenne lakkaa hyvissä ajoin ennen ravintoloiden sulkemisaikaa ja tämän ihmismassan kotiinpääsy jätetään taksien hommaksi.

Kaiken tämän syksyn aikana velloneen taksikeskustelut johdosta minäkin päätin esittää noottini tästä ns. taksipulasta, ongelmien syistä ja seurauksista. Laitoin sen erilliselle sivulle. Lyhyesti sanottuna se menee niin, että ”miksei kukaan vaadi lisää busseja tai junia ajamaan ravintolaporukkaa koteihin? Miksi vain takseja vaaditaan lisää?” ja ”jos takseja on liikaa, ansiot laskevat, eikä ketään kiinnosta ajaa taksia”.

Kyseinen ohjelma on hyvä esimerkki siitä, mikä todellakin on neljäs valtiomahti. Asioihin silmämääräisesti tutustunut toimittaja kertoo asiat ja kansa uskoo, ja koska asia on oikein televiissiossa esitetty, sitä on turha kiistää tai väittää vastaan.