1704264.jpg

Paula kyseli tuolla taannoin, että mikä se taksin kuupan sivussa oleva pienempi numero on. Varsinainen sifranmerohan on siinä brennan leveällä puolella. Selitin pikkunumeron siellä kommenteissa, mutta ajattelinpa selvittää sen ihan täällä virallisessa osuudessakin.

Se pikkunumero on ryhmänumero. Taksit on jaettu 20 eri ryhmään (nrot: 1-19 ja 21) joiden perusteella ajovuoroja jaetaan. Ajovuoroja ei jaeta jokaiselle autolle erikseen, vaan siis ryhmittäin. Samalla ryhmänumerolla ajavilla on siis samanlainen ajovuoro. Jos näet yhden ryhmä 14:n auton liikenteessä, todennäköisesti tällöin ovat kaikki muutkin ryhmän 14 autot ajossa.

Ryhmittämällä taksit saadaan tasaisesti ja tasapuolisesti ajovuoroja kaikille, sekä taksien määrä on helpompi sovittaa vastaamaan arvioitua kysyntää. Maanantaiyöksi on turha laittaa samanlaista määrää takseja liikenteeseen kuin lauantaina.

Jos takseja on noin 1500, voidaan näin ollen helposti laskea, että yhteen ryhmään kuuluu noin 75 taksia. Jos kesäajan vahvuuksista puhutaan, niin pienimmillään se maanantain ja tiistain välisenä yönä, jolloin ryhmiä on liikenteessä 5 (Paitsi poikkeuksena 16. kesäkuuta, jolloin maanantaiyön vahvuus oli illasta ja alkuyöstä täydet 19). Viisi ryhmää tarkoittaisi noin 5 x 75 = 375 taksia. Arkipäivisin ryhmiä on keskimäärin 10 ja viikonloppuöisin 15, paitsi lauantaina 11.7. jolloin liikkeellä on taas koko vahvuus, eli se 19.

Nyt jollekin nokkelalle ekaluokan matematiikan tason läpäisseelle on muljahtanut päähän kysymys, että jos kerta ryhmiä on 20, miksi täysi vahvuus on vain 19? Jos juuri sinulle ei tämä välähtänyt päähän, niin häpeäisit sentään!

Nyt astumme alueelle, josta minulle ei ole ihan tarkkaa tietoa. Kerron siitä kuitenkin sen verran mitä olen onnistunut tiedonmurusista kokoamaan. Ryhmä 21 on niin sanottu "papparyhmä". Ryhmällä on ajovuoro arkisin 7-18 ja viikonloput ovat vapaat. Kyseisen ryhmän autojen ajattamiselle on ilmeisesti jotenkin löysemmät säännöt kuin muilla. Voisin kuvitella, että tähän ryhmään kuuluvat eläköitymässä olevia autoilijoita tai muita jäähdyttelijöitä, jotka ajelevat lähinnä pysyäkseen iskussa ja ajeluttaakseen autoaan - palkkaamatta itselleen renkejä. Joku asiasta enemmän tietävä voisi tietysti asiaa valaista tarkemmin.

1298204.jpg

Ai niin, ne 16.6. ja 11.7. Miksi juuri näinä päivinä takseja tarvittiin/tarvitaan enemmän? Sen saat selvittää itse. Oikean vastauksen löytäneille reilusti pisteitä ja kotimainen punatulkkumerkki.