Taksissa tulee kuunneltua radiota. Ensin kuuntelin Novaa. Kun sen lista oli loppuun kaluttu, kuuntelin Radio Suomea. Sitten Groovea, jonka jälkeen Aaltoa. Seuraavaksi Metroa. Kun vuosi oli kulunut, vaihdoin taas Novalle, josta tuli edelleen samoja biisejä kuin viime syksynä. Groovea muuten by the way jaksoin kuunnella pisimpään, vaikka senkin soittolistan biisit tulivat joka yö uudestaan ja uudestaan. Kesän päivävuoroilla kuuntelin Ylen ykköstä ja Radio Suomea - eräs toimittajista on melkein lukioluokkakaverini!

Ennen vanhaan radiosta tuli ohjelmia, joissa toimittajat soittivat valitsemiaan biisejä. Nykyään radiokanava valkkaa läjän biisejä, jotka soitetaan koeyleisölle. Nämä antavat biiseille pisteet ja pisteytyksen jälkeen eniten ja vähiten pisteitä saaneet biisit pudotetaan pois. Näin saadaan keskivertokuuntelijalle keskivertobiisejä. Lisäksi levy-yhtiöiden kanssa tehdään diilejä, mitä soitetaan ja mitä ei. Tuntuu myös siltä, että on ostettu soitto-oikeudet soitto-oikeuksien alennusmyynnistä läjään biisejä (kuten vaikkapa F.R. Davidin "Words" tai Shaggyn "Angel", jota Nova soitti varmaan kuusi vuotta putkeen. Vaihdoin kanavaa aina kyseisen kappaleen tullessa viimeiset neljä ja puoli vuotta), joita sitten pyöritetään päivästä toiseen mainosten välissä kanavatäytteenä.

Koin tämän soittolista-tragedian huumaisevimmillaan tässä eräänä perjantaina. Ajoin aamulla autolla töihin. Matka kestää kolmetoista minuuttia, joiden aikana kuulin Radio Novasta Juha Tapion uuden hitin "Kaksi puuta". Puolen päivän aikoihin ajoin autollani kaksi minuuttia. Ehdin kuulla radiosta yhden kappaleen: Juha Tapion "Kaksi puuta". Iltapäivällä puoli neljän aikoihin ajelin kotiin samat kolmetoista minuuttia. Radiosta tuli Juha Tapion "Kaksi puuta". Illalla kuuden aikaan taksitallille ajaessani kuuntelin radiota noin parikymmentä minuuttia. Ette varmaankaan arvaa, mikä biisi sieltä tuli?

1298204.jpg

Metro FM:ltä tulee uutiset stadin slangilla. Hyvä idea, mutta surkea toteutus. Todennäköisesti joku maaltapaennut pohjalainen, jolla ei ole mitään käsitystä stadin slangista, kääntää STT:n uutisraportista slangisanakirjan avulla väkisin jokaisen mahdollisen sanan käyttäen kaikkien vuosikymmenten slangia sekaisin. Tämän jälkeen joku lukee tämän puujalkatekstin kirjakielinuotilla.

Tähän tyyliin (luetaan Keijo Leppäsen äänellä):

"Taffit stormit ovat vaikeuttaneet botski-trafiikkia östra-skönellä ja duunanneet trabelii södra-Härmässä. Veederi-tieteen mesta on stikannut sumeen blosiksen hiffauksen. Jotkut Tallinnan botskeista on jäänyt tänään bryggalle myräkän takii. Spuleimmilla kipoilla duunaavat botski-puulaakit eivät ole bamlanneet peruutuksista. Lisäksi stormis neppasi feduja ketoon, tärväs plotsku-statseja ja söntrasi Södra-Härmässä säkärit."

Kökköä.

Oikea toteutus olisi ollut sellainen, että olisi roudattu raitiovaunusta joku kuusikymppinen starba, joka sitten olisi kertonut uutiset omin sanoin sujuvalla slangilla. Mutta näin ei tehty.

P.S. Arvaapa  kauanko toimittajan pitää olla Radio Novassa äänessä tunnin aikana? Kuusi minuuttia. Jos minä saisin puhua tunnissa vain kuusi minuuttia, tulisin hulluksi!