Tämä juttu on jo valmiiksi vähän menneen talven lumia - olkoonkin että juttu käsittelee juuri menneen talven lumia. Kirjoitin tämän jutun kyllä jo talvella, mutta on jostain syystä jumittunut arkistoon.

Olen kirjoittanut tästä joskus aikaisemminkin... kai? Kyllä. Kyseessä on helsinkiläisten talviajotaidot. Olen aina ollut sitä mieltä, ettei täällä aina oikein klaarata tuota liukkaalla kelillä ajamista. On kuitenkin eri asia mollata oman liikennekokemuksen kautta kuin huudella jostain susirajan takaa.

Nimittäin aina kun Hesari julkaisee jutun talviliikenteen aiheuttamista kolareista pääkaupunkiseudulla, joku "Pate Pohjoisesta" tulee huutelemaan Hesarin palstoille siitä, kuinka Helsingissä on "vain tavallinen talviajokeli", ja että kyse on vain siitä, että helsinkiläiset eivät osaa ajaa. Tämä huutelu rupesi risomaan jopa minua, varsinkin kun tammikuun alkupuolella säiden lauhduttua ja pakastuttua uudelleen pääkaupunkiseudulla oli oikeasti todella liukasta useita päiviä. Vähän sama kuin minä huutelisin täältä kehä kolmosen sisäpuolelta, että "te siellä Itä-Suomessa vaan olette kovin yliherkkiä niiden susien ja karhujenne kanssa". Tosin sillä erotuksella, että todennäköisesti joku tuommoinen Pate Pohjoisesta ei ole koskaan ajanut Helsingissä autolla edes kesäaikaan - minä sentään olen paininut karhujen kanssa koko karun lapsuuteni!

Joku sellainen lukija, jolla on vähän psykologin verta suonissaan hoksaa tietysti, että tuollaiset huutelut sieppaavat tietysti sen takia, että Pohjoisen Pate niputtaa minutkin niihin helsinkiläisautoilijoihin - olenhan helsinkiläinen - jotka eivät talvikelillä osaa ajaa, ja sehän kyllä meikäläistä ketuttaa!

Täytyi sitten pohtia tätä asiaa syvemmälti - sillä ei siitä pääse yli eikä ympäri, että talviajo täällä etelässä on oikeasti osalla vähän hukassa. Syy ei tosin pelkästään voi olla helsinkiläisyys, sillä sehän tarkoittaisi sitä, että kun se Pohjoisen Pate lopulta muuttaa työn perässä Helsinkiin, ei se talviajotaito katoa sillä siunaaman hetkellä kun ne paperit maistraatissa leimataan.

Eli johtopäätös:
- Helsinkiläisyys sinänsä ei voi vaikuttaa talviajotaitoon.
Mutta:
- Se, että muuttaa Helsinkiin ennen ajokortti-ikää, voi vaikuttaa talviajotaitoon. Se, että kuinka paljon ennen ajokortti-ikää muuttaa Helsinkiin, ei vaikuta asiaan. Syntyperäinen helsinkiläinen on tässä suhteessa samassa asemassa muualta muuttaneen kanssa.
Ja:
- Samasta syystä pitkäaikainen asuminen Helsingissä voi vaikuttaa talviajotaitoon heikentävästi.

Kääntäen:
- Edellä mainittu huomioiden paras talviajotaito on sellaisella helsinkiläisellä, joka on asunut mahdollisimman kauan pohjoisessa ja mahdollisimman vähän aikaa Helsingissä.

Ja miksi näin:
- No tietysti siksi, että on täysin ymmärrettävää, että jos talvikelejä on keskimäärin kymmenenä päivänä vuodessa ja lopun vuotta tiet ovat sulana joko sään tai suolauksen takia, ei liukkaan kelin ajokokemusta yksinkertaisesti voi karttua. Jos sitä onkin joskus ollut, niin tarpeeksi monta vuotta liukkaudettomassa ympäristössä turruttaa kovimmankin penkankiertäjän. Liukkaan kelin ajotaito tai auton hallinta kun eivät ole geeneissä, vaikka MTV3 autourheiluohjelmiensa mainoslauseissa antaakin meidän hieman tämän suuntaisesti ymmärtää.

Tämäkin kirjoitus kumpusi siitä, että on se aina yhtä karua ajaa pääkaupungin kehätiellä, joka on liukas kuin tijaisen pää, ja taustapeilistä ei näy kuin takana olevan jakeluauton säleikkö. Että jokuhan siinä liukkaalla ajamisen asenteessa mättää.