Jos olet aivan sikarikas, tässä jutussa ei ole sinulle mitään uutta.

2086498.jpg

Kaikkien kapitalismin statusten äitihän on American Express. Kortti ei ole Euroopassa niin yleinen kuin vaikkapa Visa tai MasterCard, koska se ei käy kovin monessa kaupassa. Syy tähän on se, että kortin käyttäminen maksaa ja maksu lankeaa myyjälle. Tämän vuoksi Amex käy todennäköisimmin kaupassa jossa on suuri myyntivolyymi tai kalliit tuotteet.

Tavallisen vihreän standardi-Amexin saa jos on työpaikka ja tulot ovat yli 20 000 € vuodessa. Tämän kortin ulkonäkö on kaikille tuttu, eikä sen omistaminen tee juuri ketään kateelliseksi. Statusarvo 2 asteikolla 1-10, jos tavallinen Visa-pankkikorttiyhdistelmä on 1 ja Visa Electron -1.

2086427.jpg

American Express Goldin saat, jos tienaat yli 32 000 € vuodessa ja käytät korttiasi aktiivisesti. Goldia ei saa, jos makuuttaa sitä vain lompakossa. Vuosimaksu 170 €. Statusarvo 3. Tämän näkeminen kaverin lompakossa saattaa aiheuttaa mikroriikkisen kateuden pistoksen ja aavistuksenomaista alemmuuden tunnetta. Näin ainakin toivon olevan, koska minulla on lompakossani tällainen... 1686154.jpg (Tosin vain siksi, koska sain sen jonkun "glamouria köyhille" -kampanjan perusteella ilmaiseksi ja kaverillakin oli, enkä halunnut, että minä olen se kateellinen.)

2086422.jpg

Sen sijaan Platina-Amex, viralliselta nimeltään American Express Platinum ei ole enää tavallisen taksikuskin saavutettavissa. Sitä saa Amexin lisäksi myös muutaman pankin kautta, kuten vaikkapa Mandatumilta. Mandatumilla vuosituloiksi vaaditaan yli 50 000 € ja sijoitusvarallisuutta 200 000 € ja siitä ylöspäin. Vuosimaksu 550 €. Statusarvo 6.

2086425.jpg

Kaikkien luottokorttien kuningas on kuitenkin salamyhkäinen ja myyttinen musta Amex. Statusarvo (asteikolla 1-10) on tuhat! Puhutaan siitä kohta lisää, mutta lätistään ensin välissä vähän muuta.

2086498.jpg

Monet pankit tarjoavat nykyään korttien komistukseksi erilaisia kuvia ja kuvioita. Hyvänä esimerkkinä Sampo-pankki, jolla löytyy niin Kekkosta, unikkoa kuin Uunoa.

2086432.jpg

Kaikkia wanna-be-rich-tai-ainakin-yrittää-näyttää-siltä -pikkupoikia varten Sampo-pankista saa myös mustan kortin. Jokainen Roihuvuoren Riku Rikas toivoo, että lompakossa vilahtava musta kortti saisi pimut kiljahtamaan ihastuksesta ja naapuripöydän pojat kadehtimaan sitä mammonan määrää, jolla kerrostalon pihalle on onnistuttu hankkimaan tuunattu Civic.

2086439.jpg

Näin aika paljon kortteja nähneenä täytyy sanoa, että se musta pankkikortti on kuluneena todella aneemisen ja halvan näköinen. Siinä mustassa pinnassa näkyy kaikki naarmut tosi hyvin.

2086498.jpg

Mutta sitten niin sanotusti back in the business - selkä kaupanteossa - tämän pienen lämmittelyn jälkeen seilataan pois sivuraiteilta kohti kliimaksia. Päivän epistolan aiheena oli siis musta Amex - asiantuntijapiireissä American Express Centurion. Huhutaan, että Mika Salolla on sellainen. Huhutaan, että Teemu Selänteellä on sellainen. Huhutaan, että eräällä rallikuskillakin on musta Amex. Huhutaan myös, ettei niitä ole Suomessa edes kymmentä.

2087185.jpg

Mustan Amexin käyttäjäksi kutsutaan. Tällä tasolla liikuttaessa eivät kortin saantia ratkaise enää tulot, vaan menot. Ei ole väliä mitä tienaat, mutta korttia täytyy vinguttaa 100 000 €:n arvosta vuosittain. Tai sanotaan näin, että ensin pitää olla platinakortti, jota vingutellaan sen sadan tuhannen arvosta vuosittain useamman vuoden ajan ja sitten vasta aletaan katselemaan, että olisiko sitä potentiaalia siihen mustaan. Nopeammin mustan voi saada, jos saa platinan vinkumaan 250 000 €:n arvosta heti ekana vuonna. Roope Ankka ei saitana miehenä korttia ehkä saisi, tämä kun ei siis varsinaisesti ole rikkaan miehen kortti, vaan sellaisen joka käyttää paljon rahaa.

Kahden tonnin vuosimaksu lienee näissä piireissä vain muodollisuus. Kortissa on myös rajaton luotto. Mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että voit mennä kauppaan ja kysyä:

- Päivää, onko teillä niitä Lamborghinejä?
- Kyllä meillä on.
- Hyvä, laitetaan seitsemän.
- Se tekee 3 101 700 €
- Laitetaan maksu tästä kortilta.

Ilme värähtäen myyjä vetäisee kortin kortinlukijasta ja ojentaa kuitin allekirjoitettavaksi.
- Kiitos.
- Tarvitsetteko pussin?
- Ei kiitos, ne menee ihan tälleen.

Vaikuttavinta kuitenkin on se, että kortti on titaania. Painava kortti tekee aristokraattisen vaikutuksen ja tuntuu kädessä tosi vakuuttavalta. Vaikken ollut sellaista koskaan aikaisemmin nähnyt, tiesin silmänräpäyksessä mistä on kyse, kun näin sen tulevan minua kohti. Sen verran häkellyin, etten hoksannut urkkia kortista omistajan nimeä, kun en naamasta tunnistanut.

Olisin voinut heittää, että "pannaanko suoraan sadalle tonnille, niin ei tarvitse loppuvuonna enää käyttää?", mutten heti älynnyt. Tuskin tulee enää toista mahdollisuutta. Harmittaa kohtalaisen hyvän vitsin puolesta.

2087187.jpg